رئیس مرکز ملی فضایی ایران درباره برنامه های مرکز ملی فضایی ایران در دهه فجر امسال، گفت: ماهواره های متعددی در دست ساخت داریم، همچنین برنامه ده ساله دوم را که تدوین کرده بودیم، بازنگری و تمام برنامه ها را بصورت دقیق بررسی کرده ایم و در شورای عالی فضایی مصوب می شود، بنابراین تا سال ۱۴۰۴ برنامه فوق العاده مشخص داریم و تمام دستگاه هایی که در زمین و فضا دارند فعالیت می کنند بصورت دقیق برنامه هایشان مشخص شده است و با تخصیص بودجه می توانیم بگوییم به اهداف سند چشم انداز در این حوزه یعنی کسب مقام برتر در منطقه دست بیابیم.
وی افزود: در دو سال اخیر در کاربرد فناوری فضایی در بخش اقتصادی تلاش های زیادی کردیم و از سال ۹۷ شاهد خواهیم بود، دستگاه های مختلف از این فناوری فضایی استفاده می کنند و نقش کلیدی را در بهره بری و اقتصاد ملی خواهد داشت.
رئیس مرکز ملی فضایی ایران به برنامه های ده ساله اول و دوم اشاره کرد و گفت : در برنامه ۱۰ ساله اول که دستیابی به فناوری فضایی بود، عمدتا به دنبال اثبات این بودیم که یک ماهواره را به فضا بفرستیم و بتوانیم از آن اطلاعاتی را دریافت کنیم و کنترلش را انجام دهیم منتها اینها برای استفاده عملیاتی نیستند و معمولا یک فاز دومی را تعریف می کنند و ماهواره ها را تکمیل تر می کنند تا هم ماندگاریش را در مدار و هم تعداد کانال هایش را بیشتر کنند.
وی یاداور شد: در آن فاز هستیم و اگر الان ماهواره ای طراحی و ساخته می شود برای این است که ماندگاری سه تا پنج سال را داشته باشد و بتوانیم از اطلاعاتی که می فرستد، استفاده کنیم.
منطقی افزود: در فاز دو که وارد شدیم پیشران در برنامه ده ساله دوم این است که فناوری های فضایی را توسعه دهیم و به کاربردی کردن آن برسیم.
رئیس مرکز ملی فضایی ایران به فعالیت شرکت های خصوصی در این حوزه پرداخت و گفت : برنامه ریزی های ما عمدتا مبتنی بر بخش خصوصی است و ۱۴۰ شرکت خصوصی داریم که در این زمینه فعالیت می کنند و عمدتا دانش بنیان هستند که یا اجزای ماهواره را می سازند یا خدمات فضایی را برنامه ریزی می کنند، یا در حال اجرایش هستند.
وی خاطر نشان شد: در برنامه هایمان داریم که تا سال ۱۴۰۴ تعداد این شرکت ها را بالا ببریم. خدمات فضایی که داریم که حدود ۲۵۰۰ میلیارد تومان است و برنامه داریم این رقم به ۷ هزار میلیارد تومان برسد و امیدواریم اقتصاد فضا را در بخش مخابرات، سنجش از راه دور و موقعیت یابی نصیب کشور خودمان کنیم.
بنابراین گزارش مجتبی سرداقی دبیر روز فناوری فضایی (دهه فجر) و معاون سازمان فضایی ایران ،
هم در ادامه درباره نیروی انسانی در حوزه هوا و فضا گفت: این فناوری بخاطر سطح بالایی که دارد هیچ کدام از کشورها که صاحب این فناوری هستند، حاضر نیستند آن را در اختیار دیگران قرار دهند؛ خوشبختانه با برنامه هایی که از دهه هشتاد در کشور برای آموزش این حوزه شروع شد و پروژه هایی که با دانشگاه های مختلف تعریف شد، می توان گفت هیچ مشکلی در نیروی انسانی در حوزه فضایی در کشور نداریم.
وی افزود: فارغ التحصیلان بسیار خوب در حوزه هوا فضا، برق، مکانیک، رایانه داریم و در همه رشته های مهندسی و حتی رشته های غیرمهندسی که نیاز داریم مشکلی نیست.
بنابراین برای ساخت ماهواره هر نیروی انسانی با هر تخصصی که لازم باشد در کشور برای پروژه های فضایی و ساخت ماهواره های بومی کشور فراهم شده است.
معاون سازمان فضایی ایران بر بومی سازی این فناوری تاکید و بیان کرد : برای اینکه این فناوری و زیرساخت، پایدار و مستقل باشد و با تغییرات سیاسی و مسایل بین المللی مشکلی پیدا نشود تا بتواند رشد اقتصادی پایدار ایجاد کند و بخش خصوصی را فعال کند، نیاز است که به این فناوری به صورت بومی دست پیدا کنیم و زیرساخت هایش در اختیار خودمان باشد و ما این دو مسیر را با هم در سازمان برنامه ریزی می کنیم و نگاه برنامه ده ساله دوم که تدوین شده ، دقیقا همین است.