0  |  0

باید رویکرد کشور از حوزه نفتی به سمت دانش بنیان تغییر پیدا کند

باید رویکرد کشور از حوزه نفتی به سمت دانش بنیان تغییر پیدا کند

معاون علمی و فناوری رییس جمهور عنوان کرد: معمولاً در اقتصاد نفتی هیچ احترامی برای کار آفرین قائل نیستند و باید رویکرد کشور از حوزه نفتی به سمت کارآفرینی و دانش بنیانی تغییر پیدا کند.
دکتر سورنا ستاری در حاشیه سفر به استان کرمان و در دیدار با نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه شهر کرمان از اهمیت اقتصاد دانش بنیان سخن به میان آورد و گفت: به دنبال تغییر پارادایم اقتصادی از منابع زیرزمینی به سمت نیروی انسانی هستیم.
وی با اشاره به نیروی انسانی خوب و فنی موجود در کشور، با بیان این مطلب که نیروهای جوان می‌توانند محور توسعه کشور باشند، اظهار کرد: همواره در این دولت معتقد بودیم و هستیم که جهت‌گیری دانشگاه‌های کشور باید به سمت خلاقیت و نو آوری سوق پیدا کرده تا بتوانیم با این رویکرد مشکلات مردم و جامعه را حل کنیم.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور عنوان کرد: معتقدیم این نسل جدید از کارآفرینان که وارد بازار کار شده‌اند، می‌توانند با رشدی که دارند به شرکت‌های بزرگ کشور تبدیل شوند و در آینده نزدیک این رشد و بالندگی را مردم کشور به خوبی احساس خواهند کرد.
وی با اشاره به وجود بزرگترین شرکت‌های استارت آپ منطقه در جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد: پایه توسعه شرکت‌های استارت آپ افراد خلاق و باپشتکار است که خوشبختانه این تعداد افراد در کشور کم نیستند فقط باید به آنها جهت و سو داده شود.
ستاری عنوان کرد: ۴۲۰۰ شرکت دانش بنیان و ۶۰۰۰ استارت آپ در کشور فعال هستند که فروش ۶۰ هزار میلیارد تومانی در سال ۹۶ و ۸۰ هزار میلیارد تومانی در سال ۹۷ حاصل فعالیت کسب و کارهای استارت آپی این شرکت‌ها بوده است.
وی با بیان این مطلب که نسل کارآفرین ما به مرور در حال بزرگ شدن هستند، اظهار کرد: معتدیم اقتصاد دانش بنیان جهت گیری جدیدی در برابر اقتصاد نفتی را دارد که این اقتصاد دانش بنیان در همه بخش‌ها کشاورزی، صنعت و … می‌تواند تحولات زیادی را در کشور ایجاد کند.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور با بیان این مطلب که می‌توان مشکل اشتغال را با توسعه کارآفرینی برطرف کرد، خاطر نشان کرد: جوانان در یک شرکت دانش بنیان می‌توانند برای چندین نفر اشتغال زایی کنند.
وی بر لزوم ترویج فرهنگ کارآفرینی در جامعه تاکید و عنوان کرد: گزارشات و بازدیدهای امروز از چند شرکت دانش بنیان نشان داد که استان کرمان در ایجاد شرکت‌های دانش بنیان به خوبی گام برداشته و با توجه به اینکه بچه‌های کویر جوانانی سخت کوشی هستند، می‌تواند با رونق این فکر و هوش و سخت کوشی در پارک‌های علم و فناوری و صندوق پژوهش و فناوری، استان کرمان را نقطه مطلوب رساند.
با اقتصاد نفتی و پول، ادای فعالیت‌های اقتصادی مدرن را در می‌آوریم
ستاری همچنین در شورای اقتصاد مقاومتی استان کرمان با محوریت شرکت‌های دانش بنیان گفت: ۶ هزار استارت آپ در کشور داریم که حدود ۸۰ هزار میلیارد تومان درآمد حاصل از آنهاست.
وی به مفهوم صنعت اشاره کرد و افزود: ما برای چی دانشگاه می‌زنیم؟ و اصلاً دانشگاه برای چه می‌خواهیم؟ این در حالی است که باید بدانیم با زور پول ادای تکنولوژی را در می‌آوریم چیزی که در اقتصاد دانش بنیان وجود ندارد.
معاون علمی و فناوری رییس جمهور ادامه داد: پول در اقتصاد دانش بنیان یک ابزار بوده و در اولویت ششم قراردارد و اگر با پول می‌شد اقتصاد دانش بنیان ایجاد کرد اکنون باید عربستان اقتصاد دانش بنیان خوبی می‌داشت.
وی با تاکید بر اینکه در اقتصاد نفتی با پول، ادای فعالیت‌های اقتصادی مدرن را در می‌آوریم اظهار کرد: این مواردی که در استان کرمان است، صنعت نیستند، بلکه صرفاً کارخانه هستند. ما مفاهیم توسعه را اشتباه گرفتیم و نتیجه آن این شده است که رو به صنعت مونتاژ آورده‌ایم. صنعتی نیاز به دانشگاه دارد که خودش ماشین‌سازی و خط تولید بزند در حالی که در اقتصاد نفتی ما همه چیز را با پول می‌سنجیم.
ستاری بیان کرد: صنعتی به دانشگاه نیاز دارد که بخواهد طراحی کند. صنعتی که می‌خواهد مونتاژ بکند اسمش کارخانه است و دیگر نیازی به دانشگاه ندارد. ما منکر این کارخانه‌ها نیستیم هرچند که اشتغال ایجاد می‌کنند اما باید بدانیم که این کارخانه‌ها باعث توسعه کشور نخواهند شد
وی بیان کرد: ما صنعت ایجاد نکردیم بلکه کارخانه ایجاد کردیم به طوری که از سال ۴۸ تا ۵۴ ما بزرگترین اسکادران‌های F14 را بعد از آمریکا داشتیم اما بعد از اینکه آمریکایی‌ها از کشور رفتند فهمیدیم هیچی نداریم چون دانش آن را نداشتیم. در اقتصاد هم همین موضوع صدق می‌کند. وقتی تحریم شدیم آن صنعت نیز می‌رود.
معاون علمی و فناوری رییس جمهور ادامه داد: در اقتصاد نفتی همین است که همه چیز را با پول می‌خواهیم، این در حالی است که تکنولوژی و دانش یاد گرفتنی هستند نه خریدنی.
ستاری با بیان این مطلب که اقتصاد دانش بنیان برای خود اکوسیستم و محیط ایجاد می‌کند، اظهار کرد: باید به این نتیجه برسیم که خام فروشی در هر شکلی ما را به توسعه نمی‌رساند و یک ضرر پنهان دارد و این مفهوم توسعه را نمی‌دهد.
وی با تاکید برآنکه پول مفت که در اقتصاد باشد رانت در آن ایجاد خواهد شد، عنوان کرد: حکومت‌ها و دولت‌های نفتی چاق هستند و در آنها نیروی انسانی، کارآفرینی و نوآوری دچار نوعی سرکوب می‌شوند بنابراین هیچ اقتصاد برتری در دنیا براساس منابع زیرزمینی توسعه پیدا نکرده و نخواهد کرد.
معاون علمی و فناوری رییس جمهور با بیان این مطلب که تحصیلات عالی باید در جهت رونق کارآفرینی و نوآوری باشد در غیر این صورت بی فایده خواهد بود، ادامه داد: کشورهای که منابع زیرزمینی ندارند توسعه یافته‌تر از کشورهایی بوده که دارای منابع زیرزمینی هستند.
وی با تاکید برآنکه آنچه که در اقتصاد دانش بنیان مطرح می‌باشد، ایجاد شرایط اکوسیستمی است، به انتقاد از مدیران استانی در حمایت از شرکت‌های دانش بنیان و کارآفرینان پرداخت و تصریح کرد: شاهدیم یک کارآفرین زمینه اشتغال ۳۰۰ نفر را در استان فراهم کرده و چراغ ۳۰۰ خانه را روشن می‌کند، اما به دلایل مختلف دچار مشکل شده و هیچ حمایتی از سوی استان نشده و همان کارآفرین مجبور به تعدیل نیروهای خود شده و اکنون ۱۰۰ نفر در شرکت او کار می‌کنند. وقتی شما در استان به شرکتی که در کرمان است، رحم نمی‌کنید، انتظار دارید من از تهران به کمک آن‌ها بیایم.
ستاری عنوان کرد: آنچه چیزی که مهم است مفهوم اکوسیستم را بفهمیم. اگر می‌خواهید بچه‌هایتان در استان بمانند و کار کنند باید مورد حمایت قرار گیرند و جوانان استان هستند که باید مشکلات استان را حل کنند.
وی ادامه داد: در دانشگاها بین اساتیدی که مغز دانش و کارآفرینی کار می‌کند با اساتید دیگر فرق باشد، لذا همانطور که می‌بینیم دانشگاه‌های موفق دنیا دانشجوی زیادی ندارند اما از سوی دیگر پایه گذاری خوبی دارند.
معاون علمی و فناوری رییس جمهور با اشاره به اینکه ما در زبان IT رتبه نهم دنیا را داریم اما از لحاظ جمعیت در رتبه شانزدهم جهان قرار داریم، اظهار کرد: شهر هوشمند شهری است که راه تهران را (به فروش زمین روی نیاورده است) نرفته باشد. شهری هوشمندی است که مردم هر روز یک مورد جدید در آن یاد بگیرند. در آینده آموزش تا لحظه مرگ اتفاق می‌افتد و در آینده شهرهایی در دنیا مهم هستند که هوشمند باشند و یک موضوع برای آموزش داشته باشند.
وی بیان کرد: در حوزه علم‌های جدید برای کارآفرینی جای کار زیادی وجود دارد اما آنچه که باید به آن توجه شود این است که اکوسیستمی برای آن تعریف شود.
ستاری به ظرفیت‌های استان کرمان اشاره کرد و افزود: در استان کرمان خوشبختانه پتانسیل‌های فوق العاده ای وجود دارد به طور مثال پارک فناوری استان یک ظرفیت خوب است ولی اکنون در تهران به جایی رسیدیم که پارک‌های فناوری خصوصی مشغول به فعالیت هستند و این سیستم پارک علم و فناوری استان کرمان یک روش کاملاً قدیمی است
وی با تاکید برآنکه امروزه پارک‌های علم و فناوریی موفق هستند که بخش خصوصی در آن سرمایه گذاری کرده باشد، اظهار کرد: ما جزء کشورهای هستیم که در پژوهش اعتبار زیادی می‌گذاریم اما متاسفانه شاهد هستیم اعتباراتی که به این بخش داده می‌شود، صرفاً جهت پرداخت حقوق افرادی که در آن نهاد استخدام شده، صرف می‌شود.
معاون علمی و فناوری رییس جمهور ادامه داد: در کشورهای توسعه یافته تنها حدود ۲ درصد از درآمد GDP کل کشور در پژوهش هزینه می‌شود و اگر ارقام بیشتر از این رقم‌ها را در امرر پژوهش در این کشورها می‌شنوید، مربوط به سرمایه گذاری بخش خصوصی در امر پژوهش بوده است نه دولت آنها.
وی با تاکید برآنکه اگر اکوسیستم را درست کنیم، مسایلمان درست می‌شود، اظهار کرد: ما امسال بودجه پارک علم و فناوری کشور را حدود ۷۰ درصد و پارک علم و فناوری استان کرمان حدود ۸۰ درصد افزایش دادیم صندوق پژوهش فناوری استان ۶ ماه تاسیس شده است و ای کاش این صندوق سه سال پیش تاسیس شده بود.
ستاری با تاکید برآنکه با پول در اقتصاد دانش بنیان نمی‌توان چیزی شد و برعکس اقتصاد نفتی است، خاطرنشان کرد: نتیجه پژوهشی که با پول دولت درست شود به درد مردم نمی‌خورد برای همین در تشکیل شرکت‌های دانش بنیان خصوصی اصرار داریم زیرا شرکت محصول تجاری تولید می‌کند.
وی با اشاره به مسایل و مشکلات استان کرمان تاکید کرد: مشکلات استان با جوانان حل خواهد شد درصورتی که بگذارید این اتفاق بیفتد و ما تنها به عنوان ابزاری برای رفع موانع هستیم.
ستاری با بیان این مطلب که ما در اکوسیستم دانش بنیان حدود ۵ هزار خدمت می‌دهیم، ادامه داد: وقتی که مقام معظم رهبری به این میزان به کارآفرین اهمیت می‌دهد زشت است که یک کارمند کار کارآفرین را راه نیندازد.

با عضویت در بیزنگار می توانید به بیش از 500 مقاله و ویدیو آموزشی و کاربردی به صورت طبقه بندی شده و به رایگان دسترسی داشته باشید.

درباره مدل کسب و کار، طرح کسب و کار، استارتاپ ناب، بوم ارزش پیشنهادی، خلاقیت و نوآوری، کارآفرینی کودکان، کارآفرینی زنان، کارآفرینی سازمانی، کارآفرینی اجتماعی، کمینه محصول پذیرفتنی، ایده پردازی و تجارب کارآفرینان موفق و شکست خورده بخوانید و ببینید.

عضویت سریع و رایگان

منبع: ایسنا
مطالب پیشنهادی:
درباره مدیراینفو

مدیراینفو ارائه دهنده تازه‌ترین اخبار و رویدادها، مطالب مفید، کاریکاتور، اینفوگراف و ویدیوهای کاربردی در حوزه کارآفرینی است؛ با عضویت در مدیراینفو می‌توانید به بیش از ۵۰۰ مقاله و ویدیوی آموزشی در حوزه‌های مختلف و به صورت طبقه بندی شده و رایگان دسترسی داشته باشید. (برای عضویت کلیک کنید)

ارتباط با ما

 تهران، ولنجک، ساختمان واحدهای فناور دانشگاه شهید بهشتی، طبقه منفی 2، واحد 216

 +98-21-22411360
 info [at] modirinfo.com