0  |  1

تشریح مدل كارآفريني بنياد بركت

تشریح مدل كارآفريني بنياد بركت

بنياد بركت از طريق اين شيوه‌ِی كارآفريني در مناطق محروم تمامی استان‌های كشور تا خردادماه در 209 طرح اقتصادي را مشارکت داشته كه تاکنون برای اجرای آن‌ها حدود 31،860 میلیارد ریال مشارکت مالی کرده است. اجرای این طرح‌ها بیش از 854 روستا در کشور را پوشش می دهد و حدود 135 هزار شغل مستقیم و غیرمستقیم ایجاد می‌کند.  
این بنیاد عام‌المنفعه به منظور سهولت در سرمايه‌گذاري و نظارت دقيق‌تر بر پروژه‌هاي كارآفريني در مناطق محروم تحت پوشش خود، كشور را به دو بخش يك و دو تقسيم كرده است.

روح‌الله اميدي معاون امور اقتصادي و سرمايه گذاري بخش دو بنياد بركت توضيحاتي در خصوص شيوه و مدل كارآفريني بنياد، نحوه‌ِی گزينش پروژه‌ها، شكل مشاركت با كارآفرينان و خروج از پروژه‌ها ارايه داده كه مشروح آن را در زير مي‌خوانيد: 
 
در ابتدا مختصري در رابطه با شيوه‌ی كارآفريني بنياد بركت در مناطق محروم توضيح دهيد؟   
مدل بنياد بركت به اين ترتيب است كه ما وارد مشاركت با كارآفرينان بومي در پروژهاي توليدي در مناطق محروم و كم برخوردار شده و اين همراهي تا مرحله‌ِی توانمندسازي كارآفرين بومي و اشتغال‌زايي پايدار ادامه خواهد داشت. بعد از 5 سال از پروژه‌ها خارج شده و كل آن را به كارآفرين بومي واگذار خواهيم كرد.   
 
محدوده‌ی مشاركت بنياد بركت تا چه ميزان است؟   
بنياد بركت حداكثر 49 درصد در پروژه‌هاي كارآفريني مشاركت مي‌كند و 51 درصد مابقی در اختيار كارآفرين بومي است؛ چرا كه به باور ما كسي كه طرح و ايده را به منظور تجاري‌سازي وارد بنياد بركت مي‌كند، بهترين شخص براي اداره‌ی آن مجموعه است.   
البته از طرفي ما كم‌تر از 33 درصد هم مشاركت نمي‌كنيم زيرا مي خواهيم يك صندلي هيئت مديره را در اختيار داشته باشيم، لذا ميزان مشاركت ما بین 33 تا 49 درصد متغيير است.
 
بعد از واگذاري وضعيت چگونه است، آيا حمايت هاي بنياد بركت از كارآفرينان به اتمام مي‌رسد؟ 
بالطبع پس از واگذاري بنياد عضوي در هيئت مديره نخواهد داشت اما اين موضوع به اين مفهوم نيست كه وقتي شركتي واگذر شد، بنياد ارتباطی دیگر با آن نخواهد داشت، بلكه ما سعي مي‌كنيم تا جايي كه امكان دارد به كارآفرين بومي كمك كنيم به عنوان مثال شركت واگذار شده‌ی ما به توليد بتن سبك اشتغال دارد و ما با يك كارآفرين جديد وارد مشاركت شده‌ايم كه از قضا نياز به بتن سبك دارد. لذا ما اين نياز را از شركاي قبلي خودمان تأمين خواهيم كرد و با برقراري چنين ارتباطاتي موجب هم‌افزايي پروژه‌ها خواهيم شد. لذا مشاوره و ساير كمك‌هاي ما ادامه خواهد داشت.
 
از طرفي شيوه‌ی خروج ما از پروژه‌هاي مشترك به شکل تدريجي و نقد و اقساط است و كل ارزش مالي سهام واگذاري به طور نقد از طرف مقابل اخذ نمي‌شود و معمولاً مهلت بازپرداخت آن منوط به مفادي است كه در آيين واگذاري قرارداد دو طرف لحاظ شده است. به واسطه‌ی اين موضوع ارتباط بنياد بركت و شركاي خصوصي هم‌چنان ادامه دارد و ما در كنار كارآفرين هستیم.
 
بنياد در زمان مشاركت در پروژه‌ها، غير از منابع مالي چه كمك‌هاي ديگري به كارآفرينان ارايه مي‌دهد؟
يك سري ابزارهاي نظارتي و كنترلي در بنياد بركت در اين مدت تعريف شده كه در راهبري شركت‌ها توسط كارآفرينان بسیار كمك‌كننده و مؤثر است. بنياد بركت با توجه به اعتباري كه دارد به شركت‌ها در گرفتن تسهيلات كمك مي‌كند. از طرفي براي هر پروژه يك نماينده معرفي مي‌كند كه در زمينه‌ی ارايه‌ی مشاوره‌ها و اخذ تسهيلات به كارآفرينان كمك مي‌نماید. علاوه بر اين، اگر راهبري پروژه‌ِی توليدي نياز به كمك‌هاي آموزشي و فني هم باشد ما مضايقه نخواهيم كرد.
 
مبناي شما براي گزينش پروژه‌ها  و كمك به كارآفرينان بومي چيست؟
اولين مسئله اين است كه طرح از لحاظ اقتصادي توجيه‌پذير باشد. چرا كه اگر طرح فاقد چنين توجيهي باشد،  يكي از مهم‌ترين اهداف ما كه بحث ايجاد اشتغال پايدار است محقق نخواهد شد. چنان‌چه پروژه‌ی اقتصادي نباشد بالطبع بعد از يك مدت متوقف شده و افرادي كه اشتغال داشتند بيكار خواهند شد. لذا براي آن‌كه هدف ما در زمينه اشتغال‌زايي محقق شود حتماً طرح بايد از توجيه اقتصادي لازم برخوردار باشد. اين موضوع توسط تيم اقتصادي ما در مناطق مختلف بررسي می‌شود و اين افراد توجيه‌پذير بودن طرح را تأييد مي‌كنند.   
 
يكي ديگر از ملاك‌هاي ما براي انتخاب پروژه اين است كه طرح بايد منطبق بر مزيت‌هاي منطقه باشد. مثلاً در جنوب كشور ممكن است طرح شيلات مزيت نسبي منطقه‌اي ساحلي باشد، و كشاورزي يا دامداري در مناطق ديگر مزيت نسبي براي پروژه‌ها محسوب شوند. از سويي ديگر، هدف غايي ما محروميت‌زدايي از مناطق محروم و کم‌تر توسعه‌یافته کشور است و لذا پروژه‌هاي مورد گزينش بايد در چنين مناطقي واقع شده باشند.
 
نحوه‌ی معرفي شركت‌ها به بنياد بركت چگونه است و اين كار از چه طريق انجام مي‌شود؟
ما در استان‌ها كميته سرمايه‌گذاري تشكيل داده‌ايم كه رياست آن بر عهده‌ی معاونت برنامه‌ريزي و اشتغال استاندار است. اعضاي اين كميته علاوه بر معاون استاندار، رييس سازمان صنعت و تجارت استان، رييس جهاد كشاورزي استان و نماينده‌ی بنياد برکت و مدير كل ستاد اجرايي فرمان حضرت امام(ره) هستند. اين افراد اعضاي ثابت كميته‌ها هستند اما به فراخور جلسات و طرح‌هايي كه به كميته‌ها معرفي مي‌شوند افراد ديگري هم به كميته دعوت مي‌شوند. طرح ها از طريق اين كميته بررسي شده و پس از تأييد صلاحيت به بنياد بركت معرفي مي‌شوند و در بنياد به تأييد نهايي مي‌رسد. لذا رابط ميان كارآفرينان در استان‌ها و بنياد بركت اين كميته‌هاي سرمايه‌گذاري هستند.   
ما سعي مي‌كنيم معرفي پروژه‌ها از اين طريق باشد، منتها اين مطلب به اين مفهوم نيست كه طرح‌ها صرفاً از اين كانال به ما معرفي مي‌شوند. ممكن است برخي از كارآفرينان به طرقي ديگر با بنياد و اهداف آن آشنا شده و مستقيماً به ما مراجعه كنند که ما تقاضاي آن‌ها را هم مورد بررسي قرار مي‌دهيم.

 

منبع: سایت بنیاد برکت

 

با عضویت در بیزنگار می توانید به بیش از 500 مقاله و ویدیو آموزشی و کاربردی به صورت طبقه بندی شده و به رایگان دسترسی داشته باشید.

درباره مدل کسب و کار، طرح کسب و کار، استارتاپ ناب، بوم ارزش پیشنهادی، خلاقیت و نوآوری، کارآفرینی کودکان، کارآفرینی زنان، کارآفرینی سازمانی، کارآفرینی اجتماعی، کمینه محصول پذیرفتنی، ایده پردازی و تجارب کارآفرینان موفق و شکست خورده بخوانید و ببینید.

عضویت سریع و رایگان

درباره مدیراینفو

مدیراینفو ارائه دهنده تازه‌ترین اخبار و رویدادها، مطالب مفید، کاریکاتور، اینفوگراف و ویدیوهای کاربردی در حوزه کارآفرینی است؛ با عضویت در مدیراینفو می‌توانید به بیش از ۵۰۰ مقاله و ویدیوی آموزشی در حوزه‌های مختلف و به صورت طبقه بندی شده و رایگان دسترسی داشته باشید. (برای عضویت کلیک کنید)

ارتباط با ما

 تهران، ولنجک، ساختمان واحدهای فناور دانشگاه شهید بهشتی، طبقه منفی 2، واحد 216

 +98-21-22411360
 info [at] modirinfo.com